Projecten

Onderzoek watergangen HDSR

Bureau Viridis onderzoekt jaarlijks de watergangen in het beheergebied van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Beschermde soorten behouden

HDSR conformeert zich aan de Gedragscode voor waterschappen en is daardoor verplicht om in kaart te brengen waar beschermde planten en dieren binnen het beheergebied aanwezig zijn. Hierdoor kan in het beheer van de watergangen rekening gehouden worden met die soorten.

Vaste monsterpunten

Sinds 2014 inventariseert Bureau Viridis jaarlijks circa 20% van het beheergebied van HDSR. Voor dit onderzoek zijn vaste monsterpunten gekozen waar door middel van gestandaardiseerde monitoring trends kunnen worden vastgesteld.

Veldwerk 

Onze veldwerkers bezoeken de vooraf bepaalde monsterpunten twee keer, namelijk één keer in het voorjaar tussen half april en half mei, en één keer in de periode juli tot en met augustus. Dit is noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van de aanwezige soorten, omdat de trefkans per soort afhangt van het seizoen.

Computermodel 

In 2012 heeft Bureau Viridis hiervoor een voorspellend computermodel gemaakt, dat in 2013 is getest in het veld. De waarnemingen worden ingevoerd in het computermodel waardoor de voorspellende waarde steeds verder toeneemt. We kunnen zo steeds beter inschatten welke watergangen geschikt kunnen zijn voor bepaalde beschermde soorten zoals heikikker en grote modderkruiper.

Details: 

  • Monitoring watergangen a.d.h.v. monsterpunten
  • Opdrachtgever: Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
  • Jaarlijks 20% van beheergebied
  • Veldwerk van april t/m augustus
  • Projectleider: David Broek

Andere projecten

Biodiversiteitsplan en natuurwaardenkaart Zaltbommel
Biodiversiteitsplan en natuurwaardenkaart Zaltbommel

Bureau Viridis ontwikkelt voor de gemeente Zaltbommel een biodiversiteitsplan. Het biodiversiteitsplan bestaat uit een natuurwaardenkaart waarin de huidige natuurwaarden en de kansen en mogelijkheden voor de natuur worden weergeven.

Lees meer

Monitoring natuurlijke oevers Maas
Monitoring natuurlijke oevers Maas

Medewerkers van Viridis hebben delen van de oevers van de Maas geïnventariseerd. Deze oevers zijn tussen 2008 en 2017 op veel locaties natuurvriendelijker gemaakt. Door monitoring wordt duidelijk in hoeverre de ecologische kwaliteit van het gebied ...

Lees meer

Monitoring wegbermen Noord-Brabant
Monitoring wegbermen Noord-Brabant

Bureau Viridis onderzocht in opeenvolgende jaren de effecten van ecologisch maaibeheer op bermvegetaties in Noord-Brabant. Op basis van de resultaten van deze monitoring kan het maaibeheer aangepast worden.

Lees meer

Copyright © 2020. Bureau Viridis     Realised bij Webmark Solutions