Gemeente Zuidplas heeft de ambitie om de biodiversiteit te versterken en dit op te nemen in het beleid. Om te kunnen meten wat de invloed van (toekomstig) beleid op de biodiversiteit is, wil de gemeente eerst weten wat de huidige stand van zaken is. Daarom heeft Bureau Viridis in 2024 een nulmeting uitgevoerd. Eventuele veranderingen in de toekomst kunnen zo op een gestandaardiseerde wijze worden vastgesteld.
Methode en verwerking
Het veldwerk bestond uit een onderzoek naar flora en fauna in de periode mei tot september 2024. Hierbij werden 146 vaste meetpunten onderzocht. Meetpunten lagen verspreid door de gemeente in agrarisch gebied, de bebouwde kom, parken, natuurgebieden of langs grote wateren. Bij elk meetpunt werden plant- en diersoorten binnen een straal van 25 meter genoteerd. Hierbij werd gezocht naar vaatplanten van een selecte soortenlijst en alle soorten uit de soortgroepen dagvlinders, sprinkhanen, hommels, libellen, amfibieën, reptielen, vissen en enkele grote waterkevers. Op basis van de uitkomsten volgt advies voor beheer en inrichting, zoals natuurvriendelijk maaibeheer. Wanneer in de toekomst een nieuwe meting wordt uitgevoerd kan worden nagegaan of de biodiversiteitsmaatregelen de lokale flora en fauna hebben geholpen en waar er zo nodig moet worden bijgestuurd.
Voorbeeld van twee meetpunten. Argusvlinder
Participatie
Door bewoners en andere vrijwilligers is een groot aantal waarnemingen in 2024 verzameld door middel van een zogenaamde ‘Bioblitz’. In het rapport helpen deze waarnemingen mee om een goed beeld te krijgen van de biodiversiteit. Ook werden voor belangstellenden twee excursies in de gemeente georganiseerd over insecten en vleermuizen. Wat erg positief werd ontvangen.
Vergelijkbare projecten
Tegenwoordig krijgt de biodiversiteit steeds meer aandacht vanuit gemeentes, waardoor ook meer onderzoek benodigd is. Bureau Viridis heeft daarom eerder al vergelijkbare projecten uitgevoerd, waaronder in de gemeente Gouda en Bunnik. Ook in gebieden in de omgeving van Zuidplas (o.a. het Loetbos en ’t Weegje) heeft Viridis de biodiversiteit eerder al in kaart gebracht.